10 namirnica za koje vjerujete da su zdrave, ali zapravo nisu

10 namirnica za koje vjerujete da su zdrave, ali zapravo nisu

Kako zdrava hrana postaje sve veći trend, namirnice i robne marke neprestano nas uvjeravaju da kupimo njihove „zdrave proizvode bez glutena“, ali naša je dužnost gledati dalje od etiketa. Ovdje dijelimo 10 najboljih nezdravih namirnica koje su prerušene u zdrave.

Jedini trend koji svi pokušavaju slijediti je zdrava prehrana, no jedemo li zaista pravu hranu?

Svi smo čuli za dobru i lošu hranu, ali zasigurno postoje neki prehrambeni proizvodi za koje mislite da pružaju zdravstvene beneficije, a u stvarnosti to ne čine.

Namirnice označene kao „zdrava“, „dijetalna hrana“, „bez šećera“, „bez kolesterola“ i „s niskim udjelom masti“ nisu ništa drugo do obične oznake. Zapravo, ova takozvana zdrava hrana zapravo je prikrivena ogromnom količinom konzervansa, šećera i ulja.

Kako zdrava hrana postaje sve veći trend, namirnice i robne marke neprestano nas uvjeravaju da kupimo njihove „zdrave proizvode bez glutena“, ali naša je dužnost gledati dalje od etiketa.

Evo popisa 10 najboljih nezdravih namirnica koje su prerušene u zdrave:

1. Mlijeko s prahom za sladno piće

Sladna pića kao što su Bournvita, Complan, Milo i Horlicks omiljeno su piće svakog djeteta. Tvrde da su “bez šećera”, ali ako pažljivo pogledate nutritivnu vrijednost, ustanovit ćete da su to zapravo umjetna sladila. Pogledajte nutritivnu vrijednost na stražnjoj strani proizvoda i pokazat će da približno 50% sadržaja nije ništa drugo do šećer. Djeca vole slatkoću pića u sladu, ali nesvjesno to stvara štetne učinke na njihovo tijelo jer zaustavlja rast dobrih bakterija i polako šteti zdravlju crijeva. Osim ako crijeva nisu jaka, imunitet neće biti jak.

Ovi praškovi za sladno piće visoko su obrađeni i napunjeni maltodekstrinom, bijelim škrobnim prahom napravljenim od kukuruznog, rižinog ili krumpirovog škroba. Utječe na tijelo tako što stalno povećava razinu inzulina i potiskuje rast dobrih bakterija.

Da biste zamijenili sladni prah, mogli biste pojesti Kesar, datulje, jaggery ili mlijeko od kurkume. Kao zdraviju opciju, možete probati napraviti i suho voće u prahu te ga popiti s toplim mlijekom. Pokušajte naviknuti svoje dijete na prirodne zamjene za šećer umjesto da ih privlačite čokoladnim prahom.

2. Brašno s više zrna

Danas se višezrnati ata (brašno) nalazi u gotovo svakoj kuhinji. Miješanjem različitih žitarica, kao što su jowar, bajra, ragi, besan, pa čak i quinoa, nastaje neizmjerno puno vlakana, što je problematično. Višak vlakana uzrokuje neuspjeh apsorpcije esencijalnih mikronutrijenata poput cinka, kalcija ili željeza, već ih potpuno izbacuje iz tijela.

Moj savjet bi bio da imate jednu atu odjednom. Umjesto više zrna, konzumiranje jedne vrste brašna omogućit će vašem tijelu da u potpunosti apsorbira enzime i hranjive tvari koje svaki ata može ponuditi. Na primjer, ragi je bogat kalcijem pa ga imajte s pšenicom ili imajte samo jowar s pšenicom pa se održava omjer 70:30. 70% brašna od prosa bi trebalo biti odabrano, a 30% pšenice, tako da se hranjive tvari mogu lako apsorbirati i duže ćete biti zadovoljni.

3. Voćni sokovi

Znam što mislite – kako voćni sokovi mogu biti loši za mene?

Nažalost, pakirani voćni napici veliki su NE. Tvrde da su “prirodni bez dodatnih okusa”, ali nutritivna vrijednost dokazuje suprotno. Pakirani voćni sokovi punjeni su šećerom i štetnim konzervansima. Ne očekujte pravi sadržaj voća u njima.

Istina je da su svježi voćni sokovi bolji, ali i njih treba izbjegavati. Kad miješamo voće u sok, većina hranjivih tvari se gubi i rezultat nije hranjivo piće, već energetski napitak koji djeluje kao kratkotrajni pojačivač inzulina. Kako bi se u potpunosti apsorbirale hranjive tvari iz voća, bilo bi preporučljivo žvakati cijelo sirovo voće.

4. Umjetna sladila

Još jedan nezdrav proizvod maskiran u zdravo su umjetna sladila. Aspartam, saharoza i saharin neki su od njih koje ovih dana unosimo s mnogim proizvodima. Izvrsni su u zbunjivanju našeg probavnog sustava. Uloga šećera je oslobađanje glukoze, koja će se pomiješati s našom krvlju i poručiti gušterači da obavi svoj posao.

Međutim, kada konzumiramo umjetna sladila kao zamjenu za šećer, to zbunjuje naš sustav, a gušterača dobiva nejasnu poruku što učiniti. Dugoročno, to dovodi do nepravilnog rada gušterače i kao posljedica toga povećava vašu želju za šećerom!

Iako mogu zvučati bezopasno, umjetna sladila djeluju na isti način kao i sladna pića ispirući dobre bakterije iz crijeva i mogu utjecati na naš imunitet, rad mozga, pa čak i dovesti do raka.

5. Maslac s niskim kolesterolom

Hrana s niskim udjelom masti nije nužno najbolja opcija. Proizvodi od maslaca i gheea koji se plasiraju na tržište s niskim udjelom masti ili niskim kolesterolom mogu izgledati zdravi, ali u stvarnosti su ispunjeni visokim količinama natrija koji mogu utjecati na krvni tlak i rad srca.

Uz visok natrij, može sadržavati i skrivene trans masti, koje našem tijelu uopće nisu potrebne jer negativno utječe na metabolizam masti.

Umjesto toga preporučuje se domaći maslac ili ghee. Domaće zasićene masti sadrže kratkolančane masne kiseline, koje poboljšavaju metabolizam masti.

6. Hrana bez glutena

Hrana bez glutena gotovo je jednako štetna kao i hrana bez glutena. Tjestenina, rezanci ili pahuljice bez glutena mogu se činiti zdravom opcijom, ali ne zaboravite da su ispunjene nepotrebnim sadržajem škroba, kemikalijama i konzervansima. Konzumiranje velikih količina prerađene hrane bez glutena negativno utječe na zdravlje crijeva i zapravo su samo prazne kalorije. Umjesto toga, pokušajte posegnuti za cijelim voćem poput jabuke s pregršt oraha ili kuhanih jaja kako biste imali koristi od mješavine zdravih masti, bjelančevina i ugljikohidrata.

Također, nedostatak vremena i lijenost uzrokuju da krenemo prečicama do hrane i dovodi do problema. S vremena na vrijeme tjestenina ili hrana bez glutena su u redu, ali pazite da to ne postane dio vašeg životnog stila, osim ako niste otkrili neku vrstu netolerancije.

7. Biljna ulja

Ako mislite da je zamjena rafiniranog ulja biljnim uljem bolja opcija, ovo bi vas moglo iznenaditi. Jedan od mojih klijenata rekao mi je da koristi “ulje za dijabetičare”, ali samo zato što u svom nazivu ima “dijabetičar” ili “srce”, ne znači da je dobro za vas. To nije ništa drugo nego ljepši naziv za vrstu rafiniranog ulja koje nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost.

Visoko prerađena biljna ulja sadrže polinezasićene masne kiseline, što znači da ima velike količine Omega-6. Višak toga može poremetiti staničnu komunikaciju u tijelu i dovesti do hormonalnih problema. To se događa jer naše tijelo zahtijeva ravnotežu između omega-3 i omega-6.

Da biste održali ovu ravnotežu, koristite desi ghee, kokosovo ulje, sezam, senf ili čak ekstra djevičansko maslinovo ulje.

8. Kokice za mikrovalnu pećnicu

Na površini, kokice za mikrovalnu pećnicu izgledaju kao zdrava grickalica zbog niskog unosa kalorija. No, kad pogledate nutritivni aspekt, ustanovit ćete da ove kokice imaju visok sadržaj natrija i trans masti što usporava metabolizam masti stvarajući probleme povezane s težinom.

Kao zdraviju alternativu, probajte lisnate orahe poznate i kao “makhane”. Međutim, ne zaboravite provjeriti nutritivni sadržaj visokog natrija prije nego što ih kupite. Da biste dobili potpunu prehranu zalogaja bogatog vlaknima, možete napraviti i makhanu kod kuće! Sve što trebate učiniti je ispeći ih s malo gheeja i začinskim okusom po vašem izboru.

9. Energetske pločice i keksi

Jednom zauvijek, samo zato što je označeno kao “energetske” pločice ne znači da je nužno dobro za vas. Sadrže kukuruzni sirup s visokom količinom fruktoze i hidrogenirana ulja. Da ne spominjemo, velika količina konzervansa koja se nalazi u tim takozvanim “bez šećera” pločicama i keksima samo dokazuje da šteti zdravlju crijeva povećavajući upalu.

Možda mislite da su probavni keksi zdravi zalogaj, ali u stvarnosti su napravljeni od rafiniranog brašna koje nije dobro za naše tijelo jer ne može apsorbirati vitalne mikronutrijente koji su nam potrebni.

Za hranjiviji međuobrok možete probati kod kuće napraviti ladoo od zobi ili kokosa i sezama. Iako vam se to može činiti kao dosadan posao, obećavam vam da će vam pružiti dugoročne beneficije i pomoći vam da vodite zdrav život.

10. Gotove juhe i salate

Kad ste jako zaposleni ili umorni, gotova salata ili juha može zvučati kao najzdravija opcija. Da ne spominjem da su to samo velike količine natrija i drugih konzervansa prerušenih u zdravu hranu.

U ime zdravih salata, nažalost ti preljevi za salate imaju šećer i nezdrave masti. Dok mislite da jedete salatu s niskim udjelom masti, nesvjesno povećavate loš kolesterol umjesto dobrog.

Završne riječi…

Sada znate da namirnice označene kao zdrave imaju dodatni teret skrivenog sadržaja natrija ili prikrivenog šećera.

Moj savjet bi bio da jedete što više domaće hrane. U protivnom provjerite nutritivni sadržaj i smanjite ovisnost o nezdravoj hrani.

Većinu vremena ova takozvana zdrava hrana ne zaslužuje oreol zdravlja koji im svatko daje. Stoga, imajte na umu ukupnu nutritivnu vrijednost hrane i nemojte slijepo slijediti “oznake”.

Neka vam zdravo putovanje predstoji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *