Znanstveno dokazani zdravstveni savjeti

1. Uravnotežena prehrana do kraja:

Uravnotežena prehrana je ona koja vašem tijelu daje hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje iz različitih skupina namirnica. Kako biste iz prehrane dobili odgovarajuću prehranu, većinu dnevnih kalorija trebali biste unositi iz:

svježe voće
povrće
cjelovite žitarice
mahunarke
mliječni
nemasni proteini
Uključite hranu iz ovih skupina hrane svakodnevno, a da ne preskočite niti jednu skupinu, kako biste osigurali prehranu svojih organa i tkiva. Vaše tijelo je sklonije bolestima, infekcijama, umoru i lošim performansama ako nemate pravu mješavinu namirnica iz ovih skupina. Izbjegavajte dijetu koja vašem tijelu oduzima 1 ili više grupa hrane. Usredotočite se na hranjenje svog tijela, a ne na njegovo lišavanje.

 

2. Šećerne kalorije su opasne:

Pića zaslađena šećerom poput energetskih napitaka, sportskih napitaka i gaziranih pića daleko su najveći izvori dodanog šećera u našoj prehrani. Na drugom mjestu su namirnice bogate šećerom, poput sladoleda, mithaisa, peciva, kolača, krafni itd. Istraživanja pokazuju da višak šećera može potaknuti jetru da izbaci više štetnih masti u krvotok, povećavajući tako rizik od srčanih bolesti. Drugi problem s viškom šećera je taj što vrlo brzo povećava razinu šećera u krvi, a to može dovesti do umora i povećane gladi što rezultira povećanjem tjelesne težine. Dakle, ako ste željni šećera, pojedite desert na bazi voća ili ukopite u suho voće s prirodnom slatkoćom.

3. Uspavajte se:

Dovoljno sna jednako je važno kao i zdrava prehrana i tjelovježba, ako ne i manje. Loš san može dovesti do inzulinske rezistencije, utjecati na hormone apetita i smanjiti tjelesne i mentalne performanse. Nedovoljno sna utječe na dva hormona, grelin i leptin. Grelin signalizira vašem mozgu da je vrijeme za jelo, a signali leptina da ga umanje ili daje signal sitosti. Kad ste neispavani, vaše tijelo proizvodi više grelina. Stoga ne čudi što nedostatak sna dovodi do prejedanja i dodatne težine. Minimalno 7-8 sati sna preporuka je za održavanje kondicije.

4. Stavite boju na tanjur:

Povrće i voće su “zadana” zdrava hrana. Puni su prebiotičkih vlakana, vitamina, minerala i esencijalnih antioksidansa, od kojih neki imaju snažne biološke učinke. Konzumiranje hrane kao što je voće koje ima manje kalorija umjesto neke druge visokokalorične hrane može biti korisno u smanjenju unosa kalorija.

5. Ne propustite svoju vježbu:

Vježba je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje mentalno i fizičko zdravlje. Vježbe mogu pomoći u sprječavanju prekomjernog dobivanja na težini ili u održavanju gubitka težine. Redovita tjelovježba pomaže u sprječavanju ili upravljanju širokim rasponom zdravstvenih problema i briga, uključujući moždani udar, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresiju, brojne vrste raka, artritis i padove. Tjelesna aktivnost potiče “hormone sreće” u vašem mozgu zbog kojih ćete se osjećati sretnije i opuštenije. Vježba opskrbljuje tkiva kisikom i hranjivim tvarima te pomaže vašem kardiovaskularnom sustavu da radi učinkovitije. A kad vam se zdravlje srca i pluća poboljša, imate više energije za rješavanje svakodnevnih poslova.

6. Jedite pravu hranu

Neželjena hrana je hrana bogata kalorijama i siromašna hranjivim tvarima. Često sadrži štetne sintetičke sastojke. Dugotrajna konzumacija nezdrave hrane može dovesti do pretilosti, nedostatka vitamina, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Problemi s pamćenjem i učenjem također su povezani s redovitom konzumacijom nezdrave hrane. Neželjena hrana osmišljena je tako da stvara ovisnost zbog koje ćete žudjeti za njom. Stoga vas mozak može natjerati da žudite za njima čak i kad niste gladni.

7. Pijte dovoljno vode

Tretirajte vodu kao hranjiv sastojak i neka vam učini čuda. Budući da se tekućine gube iz kože, daha, urina itd., Važno ih je kontinuirano nadomještati za dobro zdravlje. Posebno za ljude u fitnesu ravnoteža vode i elektrolita pomaže u sprječavanju umora. A za one koji žele imati blistavu kožu voda je prirodni pojačivač. Voda također pomaže u uklanjanju toksina iz tijela zajedno s bubrezima, a za promatrače težine voda zajedno s vlaknima može vas držati sitima i tako spriječiti unos viška kalorija.

Mnoge dijete obećavaju mršavljenje ili dobro zdravlje, ali ako vam je prioritet oboje, a da ne postanete kronični bolestimaArticle Search, tada će vam to pomoći naučno potkrijepljeni savjeti. Internetom kruže mnoge dijete, uključujući indijski plan prehrane za mršavljenje, ali ako tražite prave naučne savjete, posavjetujte se s dobrim nutricionistom koji će moći riješiti vaša pitanja i pomoći vam u mršavljenju i zdravoj prehrani .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *