Koje su prirodne namirnice za snižavanje kolesterola?

Kad je u pitanju odabir hrane koju jedemo, mnogi od nas imaju ograničeno znanje o dobru i lošem određene hrane. Na primjer, znamo da je zasićena mast loša za nas, a ako je jedemo previše, to može biti loše ako želimo ostati u formi i zdravi. S druge strane, nismo svjesni da postoji mnogo namirnica koje imaju prirodna svojstva snižavanja kolesterola. No za to nisu osobito dobre same hrane – to je ono što imaju u sebi. Gotovo većinu vremena ne možete vidjeti dobar dio ove hrane.

Hrana s niacinom

Dobri primjeri dobre hrane za visoki kolesterol su oni s niacinom. Pokazalo se da niacin snižava razine opasne vrste kolesterola u krvi poznate i kao LDL kolesterol ili lipoprotein niske gustoće (LDL).

Osim što smanjuje LDL, niacin također čini našem tijelu još jednu uslugu – podržava i dobar kolesterol HDL ili lipoprotein visoke gustoće. Ova korist je razlog zašto je važno u prehranu unijeti hranu koja sadrži niacin. Namirnice koje sadrže niacin uključuju ribu, svinjetinu, nemasno crveno meso, bubrege i jetru, mliječne proizvode, kozice, bademe i posebno zeleno lisnato povrće.

Sadite sterole i stanole iz voća i povrća

Osim namirnica bogatih niacinom, svi znamo da je redovita doza voća i povrća svaki dan dobra za nas. No jedan od razloga za to je što imaju biljne sterole i stanole. Također je pokazano da oni imaju važnu ulogu u smanjenju lošeg kolesterola i u povećanju dobrog kolesterola.

Idite na najmanje pet obroka dnevno. Ne brinite ako vam to zvuči puno – ako potražite veličine porcija na internetu, ustanovit ćete da su prilično male. Gotovo svako voće i povrće koje jedete bit će dobro za vas u stvaranju zdravije prehrane. Također možete uvesti više mekinja i žitarica; zapravo mnogi proizvođači zapravo dodaju još stanola i sterola u ovakvu hranu. Vidjet ćete ih kao obogaćene žitarice pa pomnije provjerite ambalažu da vidite koje ćete kupiti.

Iako su ove namirnice dobri izvori niacina i biljnih sterola, možda nećete dobiti najveću dozu ovih sastojaka putem ovih izvora hrane. U mnogim slučajevima možete dobiti još bolje rezultate uzimanjem suplementa. Dodaci prehrani izvrstan su način za povećanje vaših napora u snižavanju kolesterola.

Na primjer, dodatak prehrani može sadržavati niacin u većoj koncentraciji nego što biste jeli da jednostavno jedete hranu koja sadrži niacin. Iako je još uvijek poželjno jesti tu hranu, svakodnevnim uzimanjem suplementa možete dobiti prijeko potreban poticaj. A budući da ti dodaci općenito sadrže i niz drugih sastojaka za borbu protiv kolesterola, poput koenzima Q10 i članaka bez poliosanola, na ovaj način možete uživati ​​u višestrukim blagodatima brinući se za srce i krvožilni sustav.

Tako možete vidjeti da napori u prirodnom snižavanju kolesterola mogu dati izvrsne rezultate i da su u mnogim slučajevima bolji od uzimanja lijekova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *