Hrana bogata vlaknima: bogat izvor za zdrav život

Hrana bogata vlaknima: bogat izvor za zdrav život

Hrana bogata vlaknima put je u današnjem užurbanom i neprikladnom načinu života. Kad je konzumacija bezvrijedne i nezdrave hrane na svim razinama, hrana bogata vlaknima uvelike vam pomaže u održavanju ravnoteže u prehrani i zdravom životu.

Ne čudi što su vlakna vitalni dio zdrave prehrane. Međutim, konzumacija hrane bogate dijetalnim vlaknima može biti korisnija od pukog održavanja zdravlja. Konzumiranje hrane bogate vlaknima može smanjiti rizik od moždanog udara; bolesti srca i dijabetes, osim što poboljšavaju zdravlje vaše kože i pomažu vam da smršavite. Nažalost, u današnje vrijeme kada je potrebno jesti zdravu hranu zbog stresa i nezdravog načina života, većina ljudi ne uključuje hranu bogatu vlaknima u svoju prehranu. Dati su neki savjeti u kojima možete računati na nekoliko prednosti vlakana koja vam pomažu da se osjećate dobro i sprječavaju vas od ozbiljnih bolesti.

Što je vlakno?

Vlakna, čiji je drugi naziv „gruba hrana“, dio su biljne hrane (orašasti plodovi, grah, voće, povrće i žitarice) koje tijelo ne može razgraditi. Prolazi kroz tijelo bez probave, čime održava probavni sustav čistim i zdravim, olakšava rad crijeva i izbacuje kolesterol i štetne kemikalije iz tijela. Postoje prvenstveno dvije vrste vlakana: topljiva i netopljiva. Netopljiv se ne otapa u vodi. To je glomazno vlakno koje pomaže u sprječavanju zatvora, a nalazi se u pšeničnim žitaricama, cjelovitim žitaricama i povrću poput celera, mrkve i rajčice.

S druge strane, topiva vlakna lako se otapaju u vodi i pomažu u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju kolesterola. Zobene pahuljice, ječam, orasi, grah i voće poput bobica, jabuka, krušaka i agruma neki su dobri izvori topljivih vlakana.

Vlakna s nekoliko zdravstvenih prednosti

Mnogi stručni nutricionisti istaknuli su kako konzumacija prehrane bogate vlaknima može potaknuti imunološki sustav i kako se čini dobrim izvorom prehrane i za djecu. Neke prednosti su istaknute u nastavku:

Probavno zdravlje:

Konzumiranje dijetalnih vlakana pomaže normalizirati rad crijeva povećavajući stolicu i olakšavajući joj prolaz. To pomaže u ublažavanju i sprječavanju proljeva i zatvora. Obilni unos vlakana također smanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca, divertikulitisa (upala crijeva), bubrežnih kamenaca, a također nudi i olakšanje od sindroma iritabilnog crijeva.

Dijabetes:

Rizik od dijabetesa tipa 2 može se značajno smanjiti konzumiranjem prehrane bogate vlaknima, osobito netopljivim vlaknima iz žitarica. Ako već imate dijabetes, konzumiranje topljivih vlakana može pomoći u kontroli razine šećera u krvi odgađanjem pražnjenja želuca

Zdravlje kože:

Prehrana bogata vlaknima može izbaciti toksine iz tijela koji utječu na zdravlje kože. Koža ima tendenciju da bude zdrava kada je protok krvi dobar zbog manje toksina u tijelu.

Vlakna pomažu pri mršavljenju:

Osim što pomažu u probavi i sprječavaju zatvor, vlakna dodatno doprinose vašoj prehrani, važnom faktoru i u mršavljenju i u održavanju zdrave težine. Dodavanje masovnog sadržaja omogućuje vam da se ranije osjećate sitima. Također, budući da vlakna u želucu ostaju duže od ostalih namirnica, osjećaj sitosti ostaje s vama prilično dugo, pa vam omogućuje da jedete manje. Namirnice poput povrća i voća koje su bogate vlaknima imaju nisku kalorijsku vrijednost.Članci o psihologiji dodajući ih svojoj prehrani; vrlo je jednostavno smanjiti kalorije.

Konzumiranje hrane bogate vlaknima bila je prva sklonost mnogih nutricionista kada je u pitanju mršavljenje i održavanje zdravog načina života. Zbog brojnih zdravstvenih prednosti trebao bi biti i vaš prvi izbor tijekom svakodnevnog obroka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *