8 namirnica za borbu protiv stresa

Često se osjećamo iscrpljeni stresorima u svakodnevnom životu. I stres utječe na odabir hrane koju donosimo. Najčešća hrana koju čovjek uzima u stresu je hrana s visokim udjelom masti, slatka hrana i pića. Automati se čine najlakšim izborom umjesto da traže zdravije opcije. Također, u trgovinama i reklamama uvijek se prikazuju namirnice s nedostatkom hranjivih tvari koje je uvijek u iskušenju kupiti umjesto zdrave hrane. Dakle, prva strategija u programima mršavljenja je ograničavanje ili izbjegavanje unosa prerađene i nezdrave hrane.

Pod stresom – bilo da se radi o poslu, studiju ili vezi, prehrambene navike bitno se mijenjaju. Neki ljudi izgube glad kad su pod stresom, dok su drugi skloni prejedanju – najčešće masna, slatka i nezdrava hrana. Uvijek kriviti stres zbog lošeg izbora hrane nije pravi pristup. Zapravo, pravi izbor hrane pomoći će stabiliziranju razine šećera u krvi i vašem emocionalnom odgovoru. Dobra prehrana pomaže uravnotežiti vaše hormone stresa, ublažava stres i podiže vaše raspoloženje.

Evo 8 namirnica za kojima možete posegnuti kad vam je već bilo dosta, a koje će vas smiriti i umiriti.

ZOB: Složeni ugljikohidrati, zobene pahuljice uzrokuju da vaš mozak proizvodi serotonin, kemikaliju za ugodan osjećaj. Serotonin vas smiruje i čini da se osjećate dobro. Zob je također bogata beta-glukanom, koji pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi te pomaže u kontroli tjelesne težine.

OROŠCI: Orašasti plodovi pomažu nadopuniti zalihe vitamina B koje su iscrpljene stresom. Vitamini B pomažu nam upravljati borbom ili odgovorom na bijeg u stresu. Kalij u orašastim plodovima također pomaže u kontroli krvnog tlaka čime se smanjuje opterećenje srca.

LOSOS: Redovita konzumacija lososa povezana je sa smanjenjem rizika od depresije zbog prisutnosti omega 3 masnih kiselina. Može smanjiti stres i anksioznost kod pojedinaca kada se jedu čak dva puta tjedno.

LISTANA ZELENA: Listovi sadrže folate koji proizvode dopamin u vašem mozgu. Dopamin je uključen u emocionalnu regulaciju u mozgu pa vas čini sretnima. Osim folne kiseline, magnezij u lisnatom zelenilu također nam pomaže da budemo mirni i dobri.

SJEMENJE: Sjemenke poput sjemena suncokreta, sjemenki lana, sjemenki lubenice itd. Imaju prednosti smanjenja stresa. Ove male elektrane bogate su magnezijem koji potiče zdrav živčani sustav. Također su puni triptofana koji je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina koji vam pomaže da se osjećate mirno.

AVOCADOS: Avokado je bogat vitaminima B koji ublažava stres, vitaminom C i folatom. Također sadrže kalij koji prirodno pomaže u snižavanju krvnog tlaka. To ih čini jednom od najboljih namirnica za ublažavanje stresa i tjeskobe.

MLIJEKO: Mlijeko sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja je preteča neurotransmitera serotonina. Serotonin je kemikalija za “dobar osjećaj” za koju se zna da potiče opuštanje i smirenje u osobi. Mlijeko uzeto s drugim ugljikohidratima pomoći će u apsorpciji triptofana.

LEĆA I GRAH: Stres može biti štetan za zdravlje vaših živaca. Leća i grah bogati su magnezijem, folatom i kalijem koji pomažu u smirivanju živaca, smanjenju anksioznosti i poticanju zdravlja mozga.

Istraživači su otkrili da prehrana prerađenom, slatkom i masnom hranom povećava šanse za stres i depresiju. Podnošenje SoArticle -a, općenito pravilo, klonite se ovih namirnica ako želite poboljšati svoje raspoloženje. Zdrava prehrana pomaže ne samo u održavanju zdrave tjelesne težine, već i u održavanju raspoloženja. Café Nutrition sa svojom klinikom za mršavljenje u Mumbaiju nudi gubitak težine u Mumbaiju i diljem svijeta putem svojih internetskih i offline usluga prehrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *